Recent Posts

Saturday, March 10, 2012

Resep Iga: Iga Panggang Asam Manis

Your browser does not support iframes.


Igapanggangctt

Foto:odilia/detikfood

Jakarta

Jika suka daging iga sapi, boleh coba yang satu ini. Bumbunya meresap ke dalam serat daging dengan rasa asam manis yang segar. Sedikit cabai membuat rasanya makin menggoda!

1 kg iga sapi berdaging, potong 12 cm, buang lemak berlebihan
1 liter air
150 g nanas, parut
1 buah jeruk nipis, ambil airnya
Haluskan:
8 butir bawang merah
4 siung bawang putih
3 butir kemiri
5 buah cabai rawit merah
50 g gula merah
½ sdt merica butiran
2 sdt garam
Pelengkap:
Kentang
Setup Sayuran

Cara membuat:

  • Didihkan air, masukkan potongan iga, masak hingga mendidih dan busa mengapung.
  • Angkat busa dan kotoran. Kecilkan api.
  • Masukkan bumbu halus,nanas dan air jeruk nipis. Kecilkan api.
  • Masak terus hingga daging iga empuk dan kuah tinggal sedikit.
  • Angkat daging iga, saring kuahnya.
  • Bakar atau panggang iga hingga agak kering. Angkat.
  • Sajikan iga dengan sisa kuahnya dan Pelengkap.

Untuk 4 orang

(Odi/Odi)

Sumber:http://food.detik.com/read/2011/04/06/075622/1609581/1037/resep-iga-iga-panggang-asam-manis

No comments:

Post a Comment